Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Κανονισμοί για «Ελληνικό Σήμα» σε γάλα, γαλακτοκομικά και αλκοολούχα

Ολοκληρώθηκαν οι κανονισμοί απονομής του «Ελληνικού Σήματος» για το γάλα και τα γαλακτοκομικά, καθώς και τα αλκοολούχα προϊόντα, όπως ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, την Πέμπτη 13 Μαρτίου, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Αθ. Σκορδά και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό.
Σύντομα θα ακολουθήσουν σχετικοί κανονισμοί για το ελαιόλαδο, το μέλι και το κρασί, όσπρια ζυμαρικά και άλλα.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το «Ελληνικό Σήμα» που θα φέρουν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα καραβάκι, μια καρδούλα και ένα κίονα, που τίθενται για 15 μέρες σε δημόσια διαβούλευση σε ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης(www.mindev.gov.gr ).

Στόχος είναι, μέσα σε έναν μήνα να έχει οριστικοποιηθεί και το λεκτικό σήμα ώστε από τον Μάιο οι εταιρείες που θέλουν να λάβουν το σήμα να μπορούν να υποβάλουν τον σχετικό φάκελο πιστοποίησης και να προχωρούν τη διαδικασία αδειοδότησης.

Οι επιχειρήσεις ανάλογα με τον φορέα απονομής του σήματος θα πληρώνουν κάποιο αντίτιμο ή όχι. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής σήματος και γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, σε ό,τι αφορά στα αλκοολούχα ποτά δεν υπάρχει επιβάρυνση από τον φορέα πιστοποίησης που είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά προβλέπεται ετήσια ανανέωση, ενώ για τα γαλακτοκομικά είδη προβλέπεται η καταβολή 50 ευρώ ανά κωδικό λόγω του κόστους ελέγχου και πιστοποίησης της διαδικασίας από τον ΕΛΟΓΑΚ.

Επί του θέματος ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, μετ6αξύ άλλων δήλωσε: «Η υιοθέτηση του Ελληνικού Σήματος είναι επωφελής τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους παραγωγούς: Για τους Έλληνες καταναλωτές διότι θα μπορούν να επιλέγουν, αν το θέλουν φυσικά, με βεβαιότητα προϊόντα που θα είναι πραγματικά ελληνικά και χωρίς να πέφτουν θύματα ελληνοποιήσεων. Και για τους παραγωγούς διότι θα δίνεται η δυνατότητα, είτε στον πρωτογενή τομέα είτε στη μεταποίηση, να προωθεί προϊόντα τα οποία θα είναι πραγματικά ελληνικά με τη σφραγίδα του κράτους.

Επίσης, όμως δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε την εγχώρια παραγωγή στην εξωτερική αγορά, με μια σφραγίδα γνησιότητας προκειμένου να στηρίξουμε  πιο αποτελεσματικά τις εξαγωγές μας. Είναι μια προσπάθεια που έχει προστιθέμενη αξία. Είναι κάτι το οποίο το οφείλουμε τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς. Οφείλουμε όμως αυτή την προσπάθεια για την προώθηση του ελληνικού σήματος στην πατρίδα μας πάνω απ” όλα, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Διότι σε μια περίοδο ύφεσης μπορεί και με αυτή την πρωτοβουλία να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή.

Οι Έλληνες καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε πραγματικά ελληνικά προϊόντα. Και οι παραγωγοί μας μπορεί να απευθυνθούν με τη σφραγίδα της γνησιότητας που τους δίνει πια η πολιτεία τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στη διεθνή αγορά».

Για περισσότερες πληροφορίες:
-Δείτε τον Κανονισμό Απονομής Ελληνικού Σήματος στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εδώ
- Δείτε την έγκριση Κανονισμού Απονομής Ελληνικού Σήματος στα Αλκοολούχα Ποτά εδώ
- Δείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το Ελληνικό Σήμα εδώ
- Δείτε την παρουσίαση για το Ελληνικό Σήμα σε μορφή pdf εδώ

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου