Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Στον αναπτυξιακό η αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών


Επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών εσπεριδοειδών, προκειμένου να επιμηκυνθεί η περίοδος εμπορίας των παραγόμενων φρούτων, ενισχύονται από τον αναπτυξιακό νόμο.
Αναλυτικότερα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 6904 των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 465/Β/25 – 2 – 2014, καθορίζονται τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων και υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 3908/2011, τόσο για την φυτική όσο και για την ζωική παραγωγή.

Ειδικά για τα εσπεριδοειδή, στην υπ’ αριθ. 1415/28732/06−03−2013 σχετική απόφαση (ΦΕΚ 574/Β/13−03−2013) που είναι και προϋπόθεση για την ένταξή τους στον αναπτυξιακό αναφέρονται τα εξής:

Στόχος στον τομέα των εσπεριδοειδών είναι η μερική αντικατάσταση των ποικιλιών WASHINGTON NAVEL και ΚΟΙΝΩΝ οι οποίες σήμερα συνιστούν το 60−70% της ελληνικής παραγωγής πορτοκαλιών καθώς και των κοινών μανταρινιών που συνιστούν το 20− 25% της ελληνικής μανταρινοπαραγωγής, με την χρήση υπερπρώιμων και υπερόψιμων ποικιλιών πορτοκαλιών και μανταρινιών, ποιοτικά αναβαθμισμένων. Με τον τρόπο αυτό θα επιμηκυνθεί η περίοδος εμπορίας, με όλες τις ευνοϊκές συνέπειες στην διανομή των προϊόντων. Επίσης θεωρούνται άμεσα προωθούμενες και οι ποικιλίες διπλής κατεύθυνσης των πορτοκαλιών.

Στα μανταρινοειδή προωθούνται ποικιλίες ή υβρίδια αναγνωρισμένης αξίας που ζητούνται στις διεθνείς αγορές, τα οποία θα παράγονται σε περιοχές που ενδείκνυται η καλλιέργεια τους και υπάρχει σχετική καλλιεργητική εμπειρία σύμφωνα με τις εισηγήσεις των κατά τόπους Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών ενοτήτων.

Όσον αφορά τα λεμόνια, στόχος είναι η κλιμάκωση της παραγωγής μέσω της προώθησης ποικιλιών λεμονιών διπλής παραγωγής ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Προηγείται η έγκριση και η εγκατάσταση προωθούμενων ποικιλιών στις περιοχές και στις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα εκφυλισμού ή φαινόμενα υποβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ιολογικών μολύνσεων, τα οποία θα διαπιστώνονται πριν την έγκριση αναδιάρθρωσης από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών ενοτήτων.

Γενικά για τα εσπεριδοειδή είναι επιθυμητή η περαιτέρω προγραμματισμένη επέκταση μέσω των προγραμμάτων που ισχύουν κάθε φορά και πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Δεν προωθούνται τα εσπεριδοειδή σε περιοχές των Π.Ε. με μικρόκλιμα όπου ευνοούνται και έχουν εκδηλωθεί καταστρεπτικοί παγετοί κατά μέσο όρο τετραετίας.

Υποκείμενα:
Το παραδοσιακό υποκείμενο Νεραντζιάς (CITRUS AURANTIUM) παρουσιάζει αφενός μεν πολλά πλεονεκτήματα, όπως αντοχή στους βιοτικούς παράγοντες (αντοχή στην κομμίωση και στα ιοειδή της εξώκορτης και της καχεξίας τα οποία υπάρχουν σε όλους τους παραδοσιακούς οπωρώνες της χώρας μας) και στους αβιοτικούς παράγοντες (αντοχή στα ασβεστούχα και αλατούχα εδάφη), αφετέρου δε είναι ευαίσθητο στην ίωση TRISTEZA σε όλους τους συνδυασμούς του με τα διάφορα είδη εσπεριδοειδών με εξαίρεση την λεμονιά. Μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιοχές όπου το ασβέστιο αποτελεί περιοριστικό παράγοντα ή υπάρχει πρόβλημα αλατότητας και δεν έχει εισαχθεί μολυσμένο πολ/στικό υλικό με την TRISTEZA σύμφωνα με τις διενεργούμενες, αρμοδίως, δειγματοληψίες.

Άλλα υποκείμενα ανθεκτικά στα ασβεστούχα εδάφη είναι τα υποκείμενα C. VOLKAMERIANA, CITRUS TAIWANICA και CITRUS MACROPHYLLA.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το C. VOLKAMERIANA είναι ανθεκτικό επίσης στα ξηρά εδάφη και στους ιούς.

Βασικά υποκείμενα σ’ όλα τα εδάφη που το ολικό ασβέστιο δεν ξεπερνά το 20% και το ενεργό το 7% θα είναι τα CITRANGES και ιδιαίτερα το CITRANGE CARRIZO, και τα CITRUMELOS και ιδιαίτερα το CITRUMELO SWINGLE ή (4475).

1. Πορτοκαλιά

Οι πρώιμες ομφαλοφόρες ποικιλίες NEW HALL και NAVELINA, που είναι ανθεκτικές στις ανεμόπληκτες περιοχές μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλες τις πρώιμες ή ανεμόπληκτες περιοχές της χώρας. Η πρώιμη ποικιλία NAVEL RO 25 μπορεί να διαδοθεί σε όλη την χώρα όπως επίσης και η ποικιλία FISHER, κλώνος NAVEL.

Οι όψιμες ποικιλίες NAVEL α) NAVELATE στα υποκείμενα CITRUMELOS και ιδιαίτερα το CITRUMELO 1452 και CITRUS VOLKAMERIANA β) LANE LATE στα υποκείμενα CITRUMELOS σε μη παγετόπληκτες περιοχές καθώς επίσης και σε περιοχές που δεν υπάρχει το πρόβλημα της κοκκίωσης (granulation).

Η όψιμη ποικιλία VALENCIA προωθείται με υποκείμενα CITRUMELOS σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Συνεχίζεται η καλλιέργεια και η επέκταση της ποικιλίας SKAGGS BONANZA με τη χρησιμοποίηση υποκειμένου CARRIZO CITRANGE ή CITRUS TAIWANICA σε όλες τις περιοχές της χώρας κυρίως για τις ανάγκες της χυμοποίησης.

Συνίσταται η επέκταση της ποικιλίας SALUSTIANA λόγω της διπλής κατεύθυνσης (νωπή κατανάλωση και χυμοποίηση) καθώς και της οψιμότερης παραγωγής σε σύγκριση με την W. NAVEL.

Οι αιματόσαρκες ποικιλίες TAROCO και ΓΟΥΡΙΤΣΗΣ, συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές που ήδη καλλιεργούνται τα σαγκουίνια με υποκείμενα CITRUMELOS.

Η ποικιλία Όψιμο Άργους προωθείται σε όλες τις κατάλληλες περιοχές της χώρας εφόσον ενδείκνυται
σύμφωνα με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

2. Μανταρινοειδή

Ομάδα Κλημεντινης:
α) Προωθούνται οι υπερπρώιμες ποικιλίες MARISOL (συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου) στα υποκείμενα CARRIZO CITRANGE, CITRUMELO 1452 και TANGELO ORLANDO και η CAFFIN στο υποκείμενο CITRUMELO 1452.
β)οι πρώιμες ποικιλίες DENULES και SRA63, SRA89 και ΠΟΡΟΥ (συγκομιδή από τέλη Οκτωβρίου) στα υποκείμενα CARRIZO CITRANGE, CITRUMELO 1452 και TANGELO ORLANDO.

Ομάδα Satsuma:
θεωρείται πρώιμη, και ειδικότερα οι κλώνοι CLASUELINA (Ισπανική επιλογή), MIYAGAVA WASE, OKITSU (συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου) ειδικότερα στις Π.Ε.: Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και γενικά στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, στα υποκείμενα CITRANGES και TANGELO ORLANDO.
Το μανταρίνι NOVA, σε όλες τις περιοχές εσπεριδοκαλλιέργειας της χώρας, σε όλα τα υποκείμενα και κατά προτίμηση στο TANGELO ORLANDO και CITRUMELO SWINGLE

Τα όψιμα υβρίδια και ποικιλίες ENCORE, MINNEOLA, FORTUNE, PAGE και ORTANIQUE (MANDORA) σ’ όλα τα υποκείμενα κατά προτίμηση στα υποκείμενα C.VOLKAMERIANA CITRUMELOS και CITRUS TAIWANICA στις Π.Ε.: Λακωνίας, Αργολίδος, Πειραιώς, Νήσων, Μεσσηνίας, Ηλείας και στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

3. Λεμονιά

Η ποικιλία ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, όπου υπάρχει πρόβλημα κορυφοξήρας, σε όσες περιοχές της χώρας ευδοκιμεί. Η πρώιμη ποικιλία INDERDONATO στις παραλιακές ζώνες της Χώρας για συγκομιδές από τέλη Σεπτεμβρίου.
Η ΜΑΓΛΗΝΗ, αν και δεν είναι ανθεκτική στην κορυφοξήρα παραμένει ως προωθούμενη λόγω της μεγάλης παραγωγικότητας, των χυμωδών καρπών της και των ελάχιστων σπόρων που περιέχει.
Η ποικιλία EUREKA, ή κατά προτίμηση ο απογαμικός κλώνος EUREKA FROST, ευπαθής στην κορυφοξήρα με κύρια περίοδο συγκομιδής άνοιξη−αρχές καλοκαιριού και με υψηλή απόδοση σε χυμό. Η εγκατάσταση της συνιστάται μόνο σε περιοχές απαλλαγμένες από ισχυρούς τοπικούς άνεμους.
Η ποικιλία LISBON παρουσιάζει ευπάθεια στην κορυφοξήρα, είναι μονόφορη με περίοδο συγκομιδής χειμώνα−άνοιξη. Η απόδοση σε χυμό είναι υψηλή. Η εγκατάσταση της συνιστάται μόνο σε περιοχές απαλλαγμένες από ισχυρούς τοπικούς άνεμους.

Συνιστάται:
α) η εισαγωγή της ποικιλίας ΛΑΠΗΘΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ως ανθεκτικής στην κορυφοξήρα και με πολύ καλή παραγωγή.
β) η ποικιλία NOUVEL ATHOS εμβολιασμένη πάνω στο C. VOLKAMERIANA αντέχει στις οριακά ψυχρότερες περιοχές της Χώρας μας, ως καταγόμενη εκ της Γεωργίας.
γ) η καλοκαιρινή ποικιλία ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ με παρατεταμένη ανθοφορία όλο το χρόνο στις κατάλληλες περιοχές όπου το σοβαρό πρόβλημα προσβολής από κορυφοξήρα είναι δευτερεύον.
δ) οι όψιμες ποικιλίες ZIAGARRA BIANCA και ΒΑΚΑΛΟΥ στις περιοχές όπου το πρόβλημα κορυφοξήρας είναι έντονο.

Για τις λεμονιές προτιμώνται γενικώς τα υποκείμενα της C. VOLKAMERIANA. Όπως ήδη αναφέρθηκε οι συνδυασμοί Νεραντζιάς/Λεμονιάς είναι ανθεκτικοί στην ίωση TRISTEZA, είτε με τον απευθείας εμβολιασμό, είτε με την περισσότερο ενδεδειγμένη μέθοδο «σάντουιτς» (Νεραντζιά Χ Πορτοκαλιά και κατόπιν Λεμονιά) και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν ήδη υποστεί καταστροφές από παγετό.

4. Γκρέϊπ – φρούτ

Οι έγχρωμες ποικιλίες RED BLUSH και ιδιαίτερα STAR RUBY στις Π.Ε.: Χανίων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, κατά προτίμηση στο υποκείμενο CITRUMELO.

Επίσης οι λευκόσαρκες άσπερμες και ιδιαίτερα η ποικιλία MARCH SEEDLESS στις ίδιες ως άνω περιοχές.

5. Κουμ – Κουάτ

Στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε.: Κέρκυρας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ηλείας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

6. Κιτριά

Στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε.: Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Περιφέρειας Αττικής στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

7. Περγαμόντο

Στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε.: Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Περιφέρειας Αττικής στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

8. Φράπα

Στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε.: Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Περιφέρειας Αττικής στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για περισσότερα δείτε:



ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου