Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Σε διακριτές θέσεις παραγωγοί και πωλητές στις Λαϊκές Αγορές



Κάθε λαϊκή αγορά θα χωρίζεται σε τομέα παραγωγών πωλητών και σε τομέα επαγγελματιών πωλητών, με κάθε τομέα να διακρίνεται σαφώς με κάθε πρόσφορο τρόπο, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που τέθηκε σε ισχύ από την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για την με αριθμό Α2−639 υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1086/Β/2 Ιουλίου 2014, σύμφωνα με την οποία την ευθύνη υλοποίησης της ανωτέρω διάκρισης έχει η κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια.

Επίσης, τονίζεται πως οι θέσεις πώλησης προϊόντων θάλασσας και προϊόντων αλιείας χωροθετούνται υποχρεωτικά μόνο σε σημεία όπου υπάρχει αποχέτευση και σε κάθε περίπτωση στον οικείο τομέα για κάθε πωλητή.

Κριτήρια κατανομής των θέσεων λαϊκών αγορών

Όσον αφορά την κατανομή των δικαιούχων στις θέσεις των λαϊκών αγορών λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
α) Η παλαιότητα της άδειας,
β) Η ηλικία του δικαιούχου,
γ) Η τυχόν αναπηρία του και το ποσοστό αυτής,
δ) Ο αριθμός των τέκνων του και
ε) Οι ημέρες συμμετοχής του σε λαϊκή αγορά.

Κάθε κριτήριο δίνει στον δικαιούχο μόρια. Αναλόγως με το πλήθος των μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε δικαιούχος κατατάσσεται στον οικείο πίνακα κατάταξης.

Ο δικαιούχος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια ανά λαϊκή αγορά κατατάσσεται στην πρώτη θέση του πίνακα και οι λοιποί σε φθίνουσα σειρά. Ο πρώτος στην κατάταξη δικαιούχος επιλέγει την θέση του στην λαϊκή αγορά στον οικείο τομέα.

Ο δεύτερος και οι λοιποί επιλέγουν την θέση τους αναλόγως με τις λοιπές διαθέσιμες θέσεις και την σειρά τους στον οικείο πίνακα κατάταξης.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση. Ο δικαιούχος που κληρώνεται επιλέγει πρώτος μεταξύ των ισοβαθμούντων.

Η μοριοδότηση

Για κάθε έτος παλαιότητας της άδειας ο δικαιούχος λαμβάνει 1 μόριο.

Δικαιούχος κάτω των τριάντα και άνω των εξήντα ετών λαμβάνει 15 μόρια.

Δικαιούχος με αναπηρία έως 67% λαμβάνει 10 μόρια.

Δικαιούχος με αναπηρία άνω του 67% και έως και 80% λαμβάνει 20 μόρια.

Δικαιούχος με αναπηρία άνω του 80% λαμβάνει 30 μόρια.

Για κάθε τέκνο ο δικαιούχος λαμβάνει 10 μόρια. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας τα μόρια της συγκεκριμένης κατηγορίας προσαυξάνονται κατά 50%.

Για κάθε μία από τις έξι ημέρες (σε εβδομαδιαία βάση) που δεν συμμετέχει σε λαϊκή αγορά λαμβάνει 15 μόρια.

Για το πλήρες κείμενο της απόφασης δείτε εδώ, σε pdf μορφή, το ΦΕΚ 1086/Β/2.7.2014:

Παρέμβαση Γιακουμάτου στην Βουλή

Το ενδεχόμενο, να λειτουργήσουν και απογεύματα οι λαϊκές αγορές, με στόχο να διευκολύνουν καταναλωτές που το πρωί εργάζονται και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας χθες, Τετάρτη 2 Ιουλίου, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υφυπουργός έγινε αποδέκτης σχετικής πρότασης από βουλευτές - μέλη της Επιτροπής, ανάμεσά τους ο κ. Θάνος Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που είχε οριστεί προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για την εν λόγω υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, σε εφαρμογή των διατάξεων Χατζηδάκη, για τη διακριτότητα μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές, τον τρόπο κατανομής των θέσεων και τα κριτήρια που θα υπάρξουν.

Πρόκειται για τις διατάξεις εκείνες που πριν από μερικούς μήνες ψηφίστηκαν από τη Βουλή για τις λαϊκές αγορές και που είχαν ενταχθεί στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Πολλοί βουλευτές, ωστόσο, ακόμη και από τη συμπολίτευση, κάλεσαν τον υφυπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διακριτότητας με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει αναστάτωση και προβλήματα στις λαϊκές αγορές.

Εκτός από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως η κυρία Λίτσα Αμμανατίδου και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και η κυρία Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ), που απορρίπτουν συνολικά τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης προτείνουν ο διαχωρισμός παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές να μην είναι γεωγραφικός, αλλά να γίνει με ήπιο τρόπο, όπως για παράδειγμα με την καθιέρωση χρώματος που θα είναι διαφορετικό για παραγωγούς και διαφορετικό για πωλητές.

«Κύριε υπουργέ ξαναφέρνουμε σήμερα όλο το ζήτημα των λαϊκών αγορών. Πρέπει να μαζέψουμε τα προβλήματα που έφερε το νομοσχέδιο και να τα αντιμετωπίσουμε με δικαιοσύνη και ισονομία», είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), ενώ έθεσε και ζήτημα επαναφοράς των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης, ενδεχομένως ως έναν Οργανισμό με ρόλο καθοδηγητικό για όλη την Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διακριτότητα να είναι χρωματική, καθώς, όπως επεσήμανε, ο νόμος δεν μιλάει πουθενά για γεωγραφικό διαχωρισμό. Είπε ότι θα εξεταστούν όλες οι απόψεις και προανήγγειλε δύο τροπολογίες. Με την πρώτη θα δίνεται παράταση μέχρι τις 30.10.2014 για τη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών και με τη δεύτερη θα είναι δυνατό μέχρι τότε να μπορεί να λειτουργούν οι παλαιές επιτροπές προκειμένου να επιλύονται θέματα που ανακύπτουν και να μην δημιουργείται αναστάτωση στην αγορά.

Αντιδρά η Ομοσπονδία

Από τη μεριά της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) σε ανακοίνωσή της δηλώνει αιφνιδιασμένη καθώς «δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση του υπουργείου με τον κλάδο» και τονίζει ότι «εξακολουθεί να μην έχει δοθεί καμία λύση στο φλέγον θέμα των νέων αδειών».

Ειδικότερα, η ΠΟΣΠΛΑ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «ήδη από την ισχύ του Νόμου στις 15/5/2014, έχουν προκύψει τεράστια προβλήματα στις Λαϊκές Αγορές όλης της Χώρας, όπως:
-Δεν λειτουργούν οι Τριμελείς Επιτροπές στους τόπους παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται πλέον νέες παραγωγικές άδειες, ούτε να θεωρούνται οι υπάρχουσες άδειες.
-Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι Οργανισμοί των λαϊκών αγορών και τα Διοικητικά τους Συμβούλια.
-Απειλές με τεράστια εξοντωτικά πρόστιμα.

Επίσης τονίζουν πως «Ενώ περιμέναμε τροπολογία για να μη σαπίζουν τα αγροτικά προϊόντα στα χωράφια ο υπουργός περνά στην Βουλή την Υπουργική Απόφαση για τον διαχωρισμό παραγωγών – επαγγελματιών για να υλοποιήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί την διάλυση των λαϊκών αγορών».

Για το θέμα αυτό, οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στις λαϊκές πραγματοποιούν ημερίδα ενημέρωσης την Παρασκευή 4/7/2014 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου. Στην ημερίδα είναι προσκεκλημένοι η νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, υπουργοί της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου