Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Δασεργάτες και δασολόγοι επιθυμούν επαγγελματική εκπαίδευση στην δασοπονία


Πολύ θετικοί σε μια κατάρτιση που θα βασίζεται σε εργασίες βελτίωσης λιβαδιών και λιβαδικών εκτάσεων, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου συστήματος ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για την ελληνική δασοπονία, λόγω και της συνάφειας με τα τωρινά τους καθήκοντα, αλλά και με την προσδοκία αύξησης του εισοδήματός τους, εμφανίζεται η πλειονότητα δασεργατών, αλλά και δασολόγων-ειδικών.
Συγκεκριμένα αφορά όσους από τους προαναφερθέντες συμμετείχαν σε έρευνα του καθηγητή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Υλοχρηστικής του ΑΠΘ, Πέτρου Τσιώρα, η οποία φέρει τον τίτλο "πρόταση για την αναβάθμιση της διαχείρισης λιβαδικών εκτάσεων με τη χρήση κατάλληλα εκπαιδευμένου δασεργατικού προσωπικού".
 
Την έρευνα αυτή παρουσίασε ο κ. Τσιώρας στη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου, με θέμα "Λιβάδια-Κτηνοτροφία: Έρευνα και ανάπτυξη. Προοπτικές εργασίας για νέους", που ολοκληρώνεται σήμερα.

Τονίζοντας ότι η προσφορά δασεργατικής εκπαίδευσης είναι πολυεπίπεδη και αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της σύγχρονης δασοπονίας, ο κ. Τσιώρας επεσήμανε ότι η εφαρμογή της στη χώρα μας θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, όπως αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας και αυξημένο επαγγελματισμό των Ελλήνων δασεργατών.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, εάν συνυπολογιστεί και η επιθυμία των δασεργατών που δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να απασχολούνται σε εργασίες της υπαίθρου, τότε γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η οργάνωση ενός σύγχρονου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης θα συμβάλει όχι μόνο στην αναβάθμιση των δασικών και λιβαδικών εκτάσεων στη χώρα μας, αλλά και στη συγκράτηση των πληθυσμών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας.
 
Συγκεκριμένα, από την έρευνα με τίτλο “Πρόταση για την αναβάθμιση της διαχείρισης λιβαδικών εκτάσεων με τη χρήση κατάλληλα εκπαιδευόμενοι δασεργατικού προσωπικού”, στην οποία συμμετείχαν 99 δασολόγοι-ειδικοί και 106 δασεργάτες, προέκυψε ότι ένα καλά οργανωμένο σύστημα δασεργατικής εκπαίδευσης θα βοηθούσε την ελληνική δασοπονία “πάρα πολύ” (66,7% και 69,81% αντίστοιχα), και “πολύ” 28,28% και 22,64% αντίστοιχα). Σχετικά με την πεποίθηση των δασολόγων -ειδικών και δασεργατών στο κατά πόσο η ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου δασεργατικού επαγγέλματος με συνεχή απασχόληση θα συνέβαλε τα μέγιστα στη συγκράτηση των νέων στην περιφέρεια, “πάρα πολύ και πολύ” αποτελεί αθροιστικά πεποίθηση του 90,91% των δασολόγων -ειδικών και 91,51% στους δασεργάτες αντίστοιχα.

Σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση των δασεργατών οι δασολόγοι -ειδικοί την χαρακτήρισαν μέτρια σε ποσοστό 54,08% και κακή 31,63%, ενώ οι ίδιοι οι δασεργάτες σε αντίστοιχη ερώτηση απάντησαν αρκετά καλή σε ποσοστό 40,95% και μέτρια σε 31,43%.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι δασολόγοι-ειδικοί κρίνουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη συνεργασία τους με τους δασεργάτες, την κακή εκτέλεση εργασιών σε ποσοστό 69,99%, ακολουθεί η επαγγελματική ασυνέπεια σε ποσοστό 55,9% και τα ατυχήματα σε 21,5%. Επιπλέον, σύμφωνα με τους δασολόγους-ειδικούς, οι δασικές εργασίες καλύπτονται σε ποσοστό 78,9% από το δασεργατικό δυναμικό της κάθε περιοχής, ενώ αποκαλυπτικό χαρακτηρίζεται από τον κ. Τσιώρα το ότι η ποιότητα των εκτελούμενων εργασιών είναι χαμηλή, με κάλυψη της απαιτούμενης ποιότητας σε ποσοστό 54,6%.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου