Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Καλό καλοκαίρι από το Young Farmers News






Το Young Farmers News σας εύχεται καλό καλοκαίρι . 

Ραντευού την 1η  Σεμπτεμβρίου  με καθημερινή ενημέρωση και  αγροτικές ειδήσεις





SOS για τις εξισωτικές των κτηνοτρόφων σε καραντίνα



Να μην χαθεί η εξισωτική αποζημίωση που δίνεται στους κτηνοτρόφους λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης των κοπαδιών τους σε θερινά βοσκοτόπια ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Αποστολάκο. Η απαγόρευση μετακίνησης έχει επιβληθεί μετά τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που παρουσιάσθηκαν στη περιοχή της Λακωνίας.
Στην επιστολή της η κα Τζανετέα σημειώνει: "Οι Λάκωνες κτηνοτρόφοι, υποχρεούνται βάσει της κείμενης νομοθεσίας κάθε χρόνο να μετακινούν τα ζώα τους προς τα θερινά βοσκοτόπια, λαμβάνοντας για το λόγο αυτό εξισωτική αποζημίωση.

Όπως γνωρίζετε, λόγω του καταρροϊκού πυρετού έχει υποχρεωτικά απαγορευθεί η μετακίνηση των κοπαδιών που έχει παρουσιασθεί κρούσμα και υπάρχει βάσιμη εκτίμηση ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2014.

Επειδή η Λακωνία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας μας, διαθέτοντας πάνω από 280.000 αιγοπρόβατα και 10.000 βοοειδή, παρακαλούμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον αποκλεισμό ενός τέτοιου ενδεχομένου προκειμένου να διασφαλιστεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων μας και να μας ενημερώσετε για τυχόν ενέργειες σας επί του θέματος".

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Καμία ανησυχία για βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη


Καμία ανησυχία δεν προκαλούν, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τα κρούσματα βρουκέλλωσης σε δύο αιγοπρόβατα, τα οποία και θανατώθηκαν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε πως τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από το αγροτικό κτηνιατρείο Ξυλαγανής και ότι πρόκειται για ζώα από τις περιοχές Μαρώνειας και Διώνης. Τόνισε ότι, οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και ότι δόθηκαν και εκτελέστηκαν οι εντολές για υποχρεωτική σφαγή των δύο αιγοπροβάτων που προσβλήθηκαν από βρουκέλλωση.

Ο ίδιος σημείωσε πως "το πρόβλημα της βρουκέλλωσης είναι εξαιρετικά σοβαρό, είναι από τους πρώτους κινδύνους που θα έπρεπε να ελέγχουμε για τη δημόσια υγεία" πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, "το ζήτημα δεν αφορά το ευρύ κοινό καθώς είναι ένα νόσημα επαγγελματικό δηλαδή προσβάλλει συνήθως ανθρώπους που ασχολούνται με τα ζώα, όπως κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους και εκδοροσφαγείς".

Ο κ. Σαχπατζίδης υπενθύμισε ότι, ως χώρα εφαρμόζουμε τα προγράμματα εξυγίανσης και όπως είπε, "τα ίδια τα ζώα δεν νοσούν. Στα αιγοπρόβατα (η βρουκέλλωση) αντιμετωπίζεται με εμβολιασμό όλου του κοπαδιού και θανάτωση μόνο των θετικών ζώων".

Με την ευκαιρία, ο κ. Σαχπατζίδης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε "έχουμε διαλυθεί ως κτηνιατρικές υπηρεσίες λόγω έλλειψης στελεχών και στο μέλλον αν δεν αλλάξει κάτι δεν θα μπορούμε να εφαρμόζουμε προγράμματα εξυγίανσης στο μέτρο και την έκταση που απαιτείται και στα αιγοπρόβατα και στα βοοειδή ούτως ώστε να μηδενίσουμε τη μόλυνση".

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Μερική δικαίωση της Ελλάδας από το Ευρ. Δικαστήριο για τους νέους αμπελώνες

Μερική δικαίωση της Ελλάδας από το Ευρ. Δικαστήριο για τους νέους αμπελώνες
Το Γενικό Δικαστήριο, με απόφαση της 10ης Ιουλίου, ακυρώνει εν μέρει την απόφαση 2012/336/EE της Επιτροπής που εξαίρεσε από την χρηματοδότηση της ΕΕ ορισμένες δαπάνες στον τομέα του οίνου. Επικυρώνει, όμως, την εξαίρεση, για την σταφίδα.
Ο κανονισμός 1290/2005 ορίζει ότι η Επιτροπή αποφασίζει τα ποσά που πρέπει να αποκλειστούν από τη χρηματοδότηση της Ένωσης, όταν διαπιστώνει ότι οι δαπάνες δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ[1].

Με εκτελεστική απόφαση της 22ας Ιουνίου 2012[2], η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαίρεσε από την χρηματοδότηση της ΕΕ ορισμένες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα  χρηματική διόρθωση:
α) 71 505 741,96 ευρώ σχετικά με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της σταφίδας (έτη 2007, 2008 και 2009) και
Ο κανονισμός 1621/1999 προβλέπει μειώσεις της ελάχιστης αποδόσεως της τάξεως του 50 %.
Η Επιτροπή όμως έκρινε, ότι οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν αποσκοπούσαν στην αντιστάθμιση διαρθρωτικών απωλειών αποδόσεως και ήταν υψηλότερες των διαπιστωθεισών ζημιών. Συνεπώς οι επιδοτήσεις είχαν χορηγηθεί χωρίς αξιολόγηση των ζημιών και χωρίς να προσκομισθούν αποδεικτικά στοιχεία. Επίσης, ο κίνδυνος της μη συμμορφώσεως με τις κανονιστικές διατάξεις ήταν εξαιρετικώς υψηλός στην περίπτωση της σουλτανίνας και αφορούσε συντριπτική πλειοψηφία των παραδόσεων. Λόγω αδυναμίας επακριβούς υπολογισμού του κινδύνου, η Επιτροπή διατήρησε ποσοστό διορθώσεως 100 % για τη σουλτανίνα και 25 % για την κορινθιακή σταφίδα.

β) 21 336 120 ευρώ σχετικά με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του οίνου.

Η Επιτροπή επέβαλε την διόρθωση αυτή λόγω μη συμπληρώσεως του κοινοτικού αμπελουργικού μητρώου[3], με την αιτιολογία ότι η διευθέτηση των παρανόμως φυτευθέντων αμπελώνων  που πραγματοποιήθηκε πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 1998, δεν ήταν σύμφωνη με την ρύθμιση του κανονισμού 1493/1999[4].

Η Ελλάδα άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή κατά της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής ζητώντας την ακύρωσή της. Η Ελλάδα προέβαλε μεταξύ άλλων αναιτιολόγητη και αυθαίρετη εφαρμογή των κατευθυντήριων αρχών, επικαλούμενη  παραβίαση της αρχής της ασφάλειας του δικαίου και προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας και επεσήμανε τον δυσανάλογο χαρακτήρα της διόρθωσης.

Το Γενικό Δικαστήριο, με την σημερινή του απόφαση, ακυρώνει την εκτελεστική απόφαση 2012/336/ΕΕ της Επιτροπής, της 22ας Ιουνίου 2012, για τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη, κατά το μέρος που επιβάλλει στην Ελλάδα εξατομικευμένη δημοσιονομική διόρθωση στον τομέα του οίνου. Το Δικαστήριο απορρίπτει τις ενστάσεις της Επιτροπής και θεωρεί ότι δεν μπορεί νομίμως να υποστηριχθεί ότι δημοσιονομική διόρθωση την οποία επέβαλε η Επιτροπή στην Ελλάδα, καθιστά δυνατή τη διευθέτηση των παρανόμως φυτευθέντων αμπελώνων, και υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε ότι ο εν λόγω τρόπος διευθετήσεως επιτρέπεται από οποιαδήποτε νομική πράξη της Ένωσης.

Σχετικά με τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της σταφίδας το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της Ελλάδας και επομένως επικυρώνει την εξαίρεση (71 505 741,96 ευρώ).


[1] Το άρθρο 3, παράγραφος 1, και το άρθρο 4 του κανονισμού 1290/2005 απαριθμούν τις δαπάνες που χρηματοδοτούνται με επιμερισμένη διαχείριση μεταξύ των κρατών μελών και της Ένωσης, αντιστοίχως, από το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ.
[2] Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής της 22ας Ιουνίου 20122012/336/EE [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2012) 3838].
[3] Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2392/86 του Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 1986  για την κατάρτιση του κοινοτικού αμπελουργικού μητρώου (EU L 208 της 31.7.1986, σελ. 1-4).
[4] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1493/1999 του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 1999 για την κοινή οργάνωση της αμπελουργικής αγοράς.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πιστοποιήθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας


Η ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας ΑΕΣ ολοκλήρωσε με επιτυχία την πιστοποίηση ομάδας παραγωγών ελαιοκαλλιέργειας για 46.798,70 στρέμματα με Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με τα πρότυπα Agro 2.1-2.2/3 για το ελαιοκομικό έτος 2013 – 2014.
Τα συγκεκριμένα πρότυπα αγροπεριβαλλοντικής διαχείρισης ακολουθούν μία σφαιρική στρατηγική καλλιέργειας, που στοχεύει στην Αειφόρο Ανάπτυξη και εξασφαλίζει την ποιοτική αναβάθμιση και την ασφάλεια του προϊόντος και του παραγωγού.

Η πιστοποίηση με τα πρότυπα αυτά δίνει τη δυνατότητα στους 1.234 παραγωγούς της πιστοποιημένης ομάδας της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας ΑΕΣ να εισπράξουν από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε) την ειδική στήριξη που προβλέπει το άρθρο 68 του Καν. (ΕΚ) 73/2009.

Η επιτυχημένη προσπάθεια της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας ΑΕΣ για να εξασφαλίσει την ποιοτική παραγωγή του ελαιόλαδου και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των παραγωγών μελών της δεν φαίνεται μόνο από την εξασφάλιση της Ειδικής Ενίσχυσης για τους παραγωγούς που εφαρμόζουν συστήματα ποιότητας.

Η ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας ΑΕΣ προωθεί την παραγωγή πιστοποιημένου ελαιόλαδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που έχει αυξημένη ζήτηση στην αγορά και στοχεύει σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με το συμβατικό ελαιόλαδο, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον παραγωγό. Επίσης, συνεχίζει την οργανωμένη κι αποδοτική δράση της για τη στήριξη του παραγωγού. Αξιοποιεί μέσα που έχουν άμεσα οφέλη για τον παραγωγό, ενώ παράλληλα τον προετοιμάζουν για να μπορεί να ανταποκριθεί στο μέλλον σε απαιτητικές συνθήκες και να βγει μπροστά από τον ανταγωνισμό με ένα προϊόν με αξία, ποιότητα και ασφάλεια.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Α. Τσίπρας: «Ασπιρίνη» τα μέτρα για το ροδάκινο


«Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» έχει περάσει οριστικά και δεν μπορούν να κυβερνούν για πολύ ακόμα με αποφασίζουμε και διατάσσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και απέναντι στην πρόταση για δημοψήφισμα. Ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ροδακινοπαραγωγούς «ασπιρίνη».
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λέγοντας ότι την ονομάζει «επίτηδες μικρή ΔΕΗ για να κρύψει το μεγάλο φαγοπότι», ενώ επισήμανε ότι «παρακάμπτει νόμους και την ίδια τη Δημοκρατία» και απευθυνόμενος στους κυβερνώντες είπε: «Αν σας ενοχλεί τόσο η Βουλή, κλείστε την οριστικά!»

Στην ομιλία του σε συνάντηση για τα προβλήματα στο επιτραπέζιο ροδάκινο που έγινε στη Νάουσα, την Πέμπτη 10 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κρίση ανέδειξε όλα τα διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα και υπογράμμισε: «Υπάρχουν δύο Ελλάδες που συγκρούονται. Η Ελλάδα της παραγωγής και η Ελλάδα της αρπαχτής, των μπαταχτσήδων, της διαπλοκής των επιχειρηματικών λαμόγιων. Και οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει καθεστώς η Ελλάδα της αρπαχτής».

Είπε ακόμα για τους κυβερνώντες ότι «δεν μπορούν αυτοί που μας οδήγησαν στα βράχια να το παίζουν καπεταναίοι και ότι θα μας σώσουν από την κρίση», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν αντιληφθεί ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και λειτουργούν με τη λογική «ό,τι προλάβουμε να αρπάξουμε».

Επισήμανε ότι δεν θα μας σώσουν «Μεσσίες» ούτε εταίροι από έξω και σχολίασε: «Και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής δεν στηρίχθηκε μόνο στον Μέσι, αλλά στη συλλογική προσπάθεια».

Απουσιάζει σχέδιο για το ροδάκινο

Σχετικά με τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών επισήμανε ότι απουσιάζει ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός και παρουσίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση και κεντρικό σχεδιασμό από το κράτος ώστε να μην γίνονται οι παραγωγοί «έρμαια» της αγοράς. Επίσης τόνισε πως είναι «μεγάλο πλήγμα» η ανυπαρξία αξιόπιστου και ισχυρού συνεταιριστικού κινήματος.

Χαρακτήρισε «ασπιρίνη» τα μέτρα της κυβέρνησης να διατεθούν ποσότητες ροδάκινου στο στρατό, σε κατασκηνώσεις και τουρίστες, αλλά είπε ότι καλό είναι να εφαρμοστούν. Ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των ροδακινοπαραγωγών ανέφερε την αξιοποίηση κοινοτικών διαδικασιών γι αποζημίωση με απόσυρση, όχι όπως είχε γίνει τη δεκαετία του 1980, αλλά με διάθεση του προϊόντος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση για όλα αυτά τα ζητήματα και θα εξασφαλίσει κονδύλια, ενώ σημείωσε πως τους επισκέπτεται και όταν δεν υπάρχουν εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στην κατηγορία ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε «υπερφορολόγηση» του λαού και υπογράμμισε: «Εμείς σχεδιάζουμε να φορολογήσουμε δίκαια τον ελληνικό λαό. Θα επιβάλλουμε φόρους στους κατέχοντες. Θα σταματήσει το πανηγύρι της φοροδιαφυγής». Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ.

Από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στα φετινά εκρηκτικά προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών έχουν να κάνουν με την υπερπαραγωγή σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, τις χαμηλές τιμές που πουλάει η Ισπανία και την κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία που οδήγησε στην υποτίμηση του νομίσματος και στην πτώση των τιμών που προσφέρουν οι αγορές τους για τα ελληνικά ροδάκινα.

Διατυπώθηκε η πρόταση να θεσμοθετηθεί η κάλυψη εισοδηματικών απωλειών ροδακινοπαραγωγών λόγω κινδύνων της αγοράς.

Στη συνάντηση πήραν μέρος και απηύθυναν χαιρετισμό ο απερχόμενος δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός και ο νεοεκλεγείς Νίκος Κουτσογιάννης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βογιατζίδης, παραγωγοί, εκπρόσωποι φορέων, συνεταιρισμών και κοινοπραξιών και εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης από του νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Σχέδιο απαλλαγής φορολογουμένων από τον ΦΠΑ


Την απαλλαγή από το καθεστώς του ΦΠΑ των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλό ετήσιο τζίρο προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το "πράσινο φως" από το 2006, για εξαίρεση επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Βάσει του άρθρου 287 της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/112/EC για το κοινό σύστημα ΦΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογουμένους των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει όμως αυτή την εξαίρεση. Όλοι οι φορολογούμενοι επιτηδευματίες εγγράφονται υποχρεωτικά και είναι υπόχρεοι για την απόδοση του ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τον ετήσιο τζίρο τους. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει ένα απλοποιημένο σχέδιο φορολόγησης μικρών επιχειρήσεων κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώτατο όριο τζίρου, όπου οι φορολογούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν ΦΠΑ σε εισπράξεις από πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ούτε να πιστώνουν ΦΠΑ σε δαπάνες που πραγματοποιούν και όπου δεν απαιτείται η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Μαυραγάνη, θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθαρίστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμα σενάρια που προβλέπουν το όριο της απαλλαγής να τεθεί μεταξύ των 10.000 έως 25.000 ευρώ.

Περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, δηλαδή συνολικά 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή ετήσιο τζίρο ως 10.000 ευρώ και στο σύνολό τους διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ συνολικού ποσού 200.000.000 ευρώ περίπου κάθε χρόνο, μειώνοντας έτσι τα έσοδα! Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200.000.000 ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200.000.000 ευρώ!

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα βρίσκονται κάτω από το κατώτατο όριο ετήσιου τζίρου δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ και θα αποφεύγουν όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σχετικά με την είσπραξη του φόρου, δηλαδή την εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ, την τήρηση λογιστικών βιβλίων, την τιμολόγηση, την υποβολή περιοδικών δηλώσεων κ.λπ. Αν θέλουν όμως να παραμείνουν ή να εγγραφούν στο σύστημα του ΦΠΑ, θα μπορούν να το πράξουν. Δηλαδή η συμμετοχή τους θα είναι προαιρετική.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Έργα για την ορεινή κτηνοτροφία προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου


Παρεμβάσεις ύψους 500.000 ευρώ πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την στήριξη και εξυπηρέτηση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων σε δημόσιες δασικές εκτάσεις των τοπικών κοινοτήτων Μικρού και Μεγάλου Περιστερίου, Μικρής και Μεγάλης Γότιστας Δήμου Μετσόβου και Συρράκου- Καλλαρυτών Δήμου Βορείων Τζουμέρκων της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Πρόκειται για πιλοτική δράση, που χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013", και όπως ανέφερε την Τετάρτη 9 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε Ημερίδα της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, επιδίωξη της Περιφερειακής Αρχής, είναι να επεκταθεί αυτό και σε άλλες περιφερειακές και εδαφικές ενότητες τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η υλοποίηση των μελετών και των έργων θα γίνει βάσει προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΥΠΕΚΑ και με τη συνεργασία της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και είναι απόρροια πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη. Η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε με απόφαση που υπογράφτηκε στις 8 Ιουλίου 2014, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Βάσει αυτής προβλέπεται η κατασκευή 10-11 στεγάστρων, 7 οβροδεξαμενών και αναλόγως του διαθέσιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεις για βελτιώσεις δύσβατων σημείων των δρόμων προσπέλασης.

Στην ομιλία του ενώπιον των μελών της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς, μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, στα προβλήματα των βοσκοτόπων, στο καθεστώς παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων για κτηνοτροφική χρήση, καθώς και στις προοπτικές που δημιουργούνται για τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τμήμα του οποίου θα διαχειριστεί η αιρετή Περιφέρεια.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε επίσης από όλους τους κτηνοτρόφους, να εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης για τις ασθένειες, προκειμένου να διασφαλιστεί το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της περιοχής και η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Το βακτηριακό έλκος απειλεί τα ακτινίδια της Πέλλας


Περίπου 105 στρέμματα, επί συνόλου 2.507 στρεμμάτων, της καλλιέργειας ακτινιδιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει εντοπιστεί ότι έχει προσβάλει η ασθένεια του βακτηριακού έλκους (Pseudomonas syringae pv.actinidiae), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ, βάσει των δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν και επιτόπιων ελέγχων.
Όπως σημειώνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η εκρίζωση και καύση της προσβεβλημένης καλλιέργειας είναι η πιο σίγουρη μέθοδος καταπολέμησης, σύμφωνα με το σχέδιο που κοινοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του Βακτηρίου της Ακτινιδιάς, το οποίο βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του πάνω στην ΚΥΑ 121285/665/2006 (ΦΕΚ 1416/Β') που εφαρμόστηκε για την καταπολέμηση του ιού της Τριστέτσας στα εσπεριδοειδή.

Τότε, για την εφαρμογή του μέτρου της εκρίζωσης για την Τριστέτσα, θα καταβάλλονταν ως ποσό αποζημίωσης τα 20,54 ευρώ ανά δνδρο. Ορμώμενος εξ αυτού ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας ζητά να οριστεί μία δίκαιη αποζημίωση, όμοια ως προς το σκοπό και το πνεύμα που ίσχυσε για την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες από τη Τριστέτσα.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ στις 18-06-2014 παρουσία Φυτογειονομικών Ελεγκτών του Υπουργείου και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και βάση του Σχεδίου που διανεμήθηκε σχετικά με τα Μέτρα Επείγοντος χαρακτήρα για την εξάλειψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. Actinidiae θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα έξης:
-Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς στην Περιφερειακή Ενότητας της Πέλλας, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές για την ανάπτυξη του τόπου μας παραγωγές. Είναι η ελπίδα μας για την οικονομία της Πέλλας. Είναι η καλλιέργεια που σταθερά και κάθε χρόνο αυξάνει το μερίδιο συμμετοχής της στο μείγμα της Πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής μας.
-Διακρίνεται από έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα (περίπου το 90% της παραγωγής εξάγεται) και μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την είσοδο των προϊόντων μας σε νέες δυναμικές αγορές όπως η Κίνα και να βοηθήσει έμπρακτα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας που είναι και ο Εθνικός μας στόχος.
-Παράλληλα η εμπιστοσύνη των παραγωγών και η στροφή τους προς την καλλιέργειά της, οδηγεί σε μία άτυπη πορεία αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της Πέλλας, δίνοντας λύση και στο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή μας, που είναι ο κορεσμός της από τις καλλιέργειες του ροδάκινου και των νεκταρινιών, που οδηγεί σε υπερπαραγωγή, χαμηλές τιμές παραγωγού, προβλήματα στην διάθεσή του και τελικά σε κλίμα εντάσεων και διαμαρτυριών.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, στην καλλιέργεια που επενδύσαμε για το μέλλον, ανέκυψε το πρόβλημα που αναφέρεται επιστημονικά ως Pseudomonas syringae pv. Actinidiae ή Psa ή το κοινώς ονομαζόμενο “Βακτήριο της Ακτινιδιάς”.

Από τα στοιχεία που η ΔΑΟΚ Π.Ε. Πέλλας διαθέτει, βάση των δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν και των επιτόπιων ελέγχων, το πρόβλημα μέχρι σήμερα έχει εντοπιστεί σε περίπου 105 στρέμματα της καλλιέργειας, επί συνόλου 2507 στρεμμάτων βάση των επίσημων στατιστικών του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2012 και περί των 2850 στρεμμάτων που εκτιμάμε ότι καλλιεργήθηκαν στο 2013.

Ευελπιστούμε και προσπαθούμε να περιοριστεί η ασθένεια μόνο σε αυτά και για τον λόγο αυτό οι Υπηρεσίες μας, από τον Μάιο που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο ανοιχτές ομιλίες-ενημερώσεις σε παραγωγούς της περιοχής μας και έχουν ανακοινωθεί με Δελτία Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τον περιορισμό του. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται νέες καμπάνιες ώστε σε κάθε παραγωγό μας να γίνει πεποίθησή του ότι πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του.

Απέναντι στο πρόβλημα αυτό που μας προέκυψε, θεωρούμε ευτύχημα ότι για την περίπτωσή μας η Πολιτεία έχει ήδη έτοιμο πλάνο ενεργειών και εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που μας κοινοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του Βακτηρίου της Ακτινιδιάς, βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του πάνω στην ΚΥΑ 121285/665/2006 (ΦΕΚ 1416/Β') που εφαρμόστηκε για την καταπολέμηση του ιού της Τριστέτσας στα εσπεριδοειδή. Όπως και στην Τριστέτσα έτσι και στο Βακτήριο της Ακτινιδιάς η εκρίζωση και καύση της προσβεβλημένης καλλιέργειας είναι η πιο σίγουρη μέθοδος καταπολέμησης.

Για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Δριβελέγκας με το υπ' αριθμ. 1780/11-10-2011 έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων ανέφερε ότι για την εφαρμογή του μέτρου της εκρίζωσης για την Τριστέτσα, θα καταβάλονταν ως ποσό αποζημίωσης τα 20,54€ ανά δένδρο.

Κύριε Υπουργέ, σήμερα με τη παρούσα επιστολή, θέλουμε να ζητήσουμε τη στήριξή σας και τη βοήθεια σας, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε στις καλλιέργειες ακτινιδιών της Πέλλας.
Το σχέδιο που μας κοινοποιήθηκε, άρτιο τεχνικά και επιστημονικά, παραδόξως δεν αναφέρει τίποτε ως προς την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών από την ασθένεια, στο βαθμό που δεν ορίζεται σαφώς η ύπαρξη ενίσχυσης του παραγωγού που θα δει τον κόπο του και την επένδυσή του να εξαϋλώνεται εν μία νυχτή χωρίς δική του υπαιτιότητα και χωρίς περιθώριο εναλλακτικής διαχείρισης πέραν της εκρίζωσης.

Δεν ζητάμε να γίνει κάτι κατ' εξαίρεση για την περιοχή μας. Ζητάμε, πάντα στα πλαίσια τις ισονομίας και του δικαίου, να οριστεί μία δίκαιη αποζημίωση, όμοια ως προς το σκοπό και το πνεύμα που ίσχυσε για την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες από τη Τριστέτσα και η πρόβλεψη της αποζημίωσης αυτής να αποτυπωθεί άμεσα στο υπό επεξεργασία σχέδιο και να μην παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον.

Θεωρούμε ως δεδομένο ότι γνώση και εμπειρία από τα στελέχη του Υπουργείου σας υπάρχει, έχοντας ήδη αντιμετωπίσει αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν και έχοντας διδαχθεί από την ανατροφοδότηση των προβλημάτων που προέκυψαν τότε, μπορούν σήμερα με κατάλληλες προσαρμογές, να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο τεχνικό-οικονομικό σχέδιο για την εξάλειψη της ασθένειας από τη Πέλλα.

Θεωρούμε ως δεδομένη και την πολιτική βούληση από πλευράς σας, για την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας και την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης του προβλήματός μας.

Κύριε Υπουργέ, με τις ενημερώσεις και τις ενέργειές μας, πιστεύουμε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας. Η άστοχη όμως προσέγγιση σε εκριζώσεις χωρίς οικονομική ενίσχυση των πληγέντων είναι παραπάνω από πιθανό ότι θα οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στη φτώχεια και θα παρεμποδίσει την εξέλιξη της καλλιέργειας της ακτινιδιάς στη Πέλλα για πολλά χρόνια.

Με εκτίμηση,

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ι. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ»

Επισπεύδεται η ευρωπαϊκή "Πρωτοβουλία για την απασχόληση των Νέων"


Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη συναντώνται στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου με σκοπό να επισπεύσουν τον προγραμματισμό και την πρακτική εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ) στο πλαίσιο ειδικού σεμιναρίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σκοπός του σεμιναρίου, της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων , είναι η συνεργασία για τον προγραμματισμό μέτρων που χρηματοδοτούνται από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, έτσι ώστε όλα τα επιλέξιμα κράτη μέλη να μπορέσουν να αρχίσουν να λαμβάνουν τα κονδύλια το συντομότερο δυνατόν.

Ο Επίτροπος κ. László Andor, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, δήλωσε: «Πολλά κράτη μέλη εφαρμόζουν με ενεργητικό τρόπο μέτρα για την υλοποίηση των «εγγυήσεων για τη νεολαία», με τη στήριξη των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από την «πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων» και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η χρηματοδότηση της ΠΑΝ έχει να διαδραματίσει καίριο ρόλο, δεδομένου ότι θα παράσχει άμεση στήριξη στους νέους, προσφέροντάς τους μια πρώτη επαγγελματική εμπειρία, μια περίοδο πρακτικής άσκησης ή μαθητείας ή έναν κύκλο μαθημάτων κατάρτισης. Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τον προγραμματισμό μέτρων για τη στήριξη των νέων, μέτρα τα οποία χρηματοδοτούνται από την «πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων» και να βοηθήσει να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Χρήματα από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, που προγραμματίζεται από κοινού με τοΕυρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2014-20, προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για μέτρα που απευθύνονται σε νέους κάτω των 25 ετών (ή εάν ένα κράτος μέλος το αποφασίσει, μέχρι 29 ετών), κυρίως για εκείνους που δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση (NEET) σε περιφέρειες στις οποίες η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25 % (2012). 20 κράτη μέλη είναι επιλέξιμα για την «πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων», επειδή έχουν τέτοιες περιφέρειες. Με τη χρηματοδότηση της άμεσης προσφοράς θέσεων εργασίας, μαθητείας, πρακτικής άσκησης ή συνεχούς εκπαίδευσης, η «πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων» στηρίζει άμεσα την εφαρμογή των εθνικών συστημάτων «εγγυήσεων για τη νεολαία».

Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την 1 Σεπτεμβρίου 2013, πράγμα που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με αναδρομική ισχύ από τότε. Οι εθνικές αρχές πρέπει να υποβάλουν επιχειρησιακά προγράμματα που να περιλαμβάνουν μέτρα για τη χρήση της χρηματοδότησης από την «πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων» για να εγκριθούν από την Επιτροπή, σύμφωνα με τους όρους των κανονισμών που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέχρι σήμερα, έχει εγκριθεί από την Επιτροπή το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Γαλλίας για την ΠΑΝ (IP/14/622), το δε σχέδιο επιχειρησιακού προγράμματος της Ιταλίας για την ΠΑΝ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με την Επιτροπή. Άλλα κράτη μέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, βρίσκονται επίσης στη διαδικασία εφαρμογής των σχεδίων που χρηματοδοτούνται από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων.

Το ιστορικό του φακέλου

Η πρόταση της Επιτροπής για τις εγγυήσεις για τη νεολαία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 (βλ.IP/12/1311 και MEMO/12/938), εγκρίθηκε επίσημα από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 22 Απριλίου 2013 (βλ. MEMO/13/152), τέλος, εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2013. Η λογική των «εγγυήσεων για τη νεολαία» είναι πολύ απλή — αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι κανένας νέος δεν μένει άνεργος ή ανενεργός για περισσότερο από τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με τις «εγγυήσεις για τη νεολαία», θα πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους νέους κάτω των 25 ετών ποιοτική θέση εργασίας, θέση πρακτικής άσκησης, μαθητείας ή επιμόρφωσης εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή αποχωρούν από την εκπαίδευση. Μια τέτοια διαρθρωτική μεταρρύθμιση αποτελεί επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Και τα 28 κράτη μέλη υπέβαλαν σχέδια εφαρμογής των «εγγυήσεων για τη νεολαία» και πραγματοποιούν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία των δικών τους προγραμμάτων «εγγυήσεων για τη νεολαία» (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ).

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, παρέχοντας περισσότερα από 10 δισεκατ. ευρώ ετησίως, κατά την περίοδο 2014-2020, είναι η σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης της ΕΕ για την εφαρμογή των «εγγυήσεων για τη νεολαία».

Με σκοπό να συμπληρώσουν τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ προς τις περιφέρειες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την αεργία των νέων, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν να δημιουργήσουν ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ), για τα κράτη μέλη στα οποία υπάρχουν περιφέρειες όπου η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25%. Η χρηματοδότηση της ΠΑΝ περιλαμβάνει 3 δισεκατ. ευρώ από μια νέα ειδική γραμμή του προϋπολογισμού της ΕΕ για την απασχόληση των νέων (επισπεύδεται η χορήγηση για το 2014-15) και συνοδεύεται από τουλάχιστον 3 δισεκατ. ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου προς τα κράτη μέλη.

Η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων προσφέρεται περισσότερο για τη στήριξη ατόμων, ιδίως ΝΕΕΤ, παρά για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (οι οποίες υποστηρίζονται από το ΕΚΤ). Η ΠΑΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη δραστηριοτήτων, όπως, μεταξύ άλλων, η πρώτη επαγγελματική εμπειρία, οι περίοδοι πρακτικής άσκησης και μαθητείας, η υποστήριξη για την ίδρυση επιχειρήσεων σε νέους επιχειρηματίες, η ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας για όσους εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο και οι στοχευμένες επιδοτήσεις μισθών και προσλήψεων.

Κράτος μέλος
Περιφέρειες επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων
Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων - ειδική χρηματοδότηση (σε εκατ. ευρώ)*
Αυστρία
Όχι
-
Βέλγιο
Ναι
39,64
Βουλγαρία
Ναι
51,56
Κροατία
Ναι
61,82
Κύπρος
Ναι
10,81
Τσεχική Δημοκρατία
Ναι
12,71
Δανία
Όχι
-
Εσθονία
Όχι
-
Φινλανδία
Όχι
-
Γαλλία
Ναι
289,76
Γερμανία
Όχι
-
Ελλάδα
Ναι
160,24
Ουγγαρία
Ναι
46,49
Ιρλανδία
Ναι
63,66
Ιταλία
Ναι
530,18
Λετονία
Ναι
27,1
Λιθουανία
Ναι
29,69
Λουξεμβούργο
Όχι
-
Μάλτα
Όχι
-
Πολωνία
Ναι
235,83
Πορτογαλία
Ναι
150,2
Ρουμανία
Ναι
99,02
Σλοβακία
Ναι
67,43
Σλοβενία
Ναι
8,61
Ισπανία
Ναι
881,44
Σουηδία
Ναι
41,26
Κάτω Χώρες
Όχι
-
Ηνωμένο Βασίλειο
Ναι
192,54
* Τα κράτη μέλη πρέπει να προσθέτουν σ’ αυτά τα ποσά τουλάχιστον τα ίδια ποσά από τα κονδύλια που λαμβάνουν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Για περισσότερες πληροφορίες




ΠΗΓΗ:ΠΑΣΕΓΕΣ