Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Summer School Τοπικής Ανάπτυξης στην Γέρα












ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 11 Αυγ  2015


Στις 3-7 Αυγ 2015, κάθε ημέρα, 10.00-12.00 στο εστιατόριο Αύλωνας (Κώστας Αρτακιανός), και 19.00-21.00 στο παραλιακό Seacret (Γιάννης Δαρέλης) στον κόλπο της Γέρας, στην Λέσβο, με την υποστήριξη της ΚοινΣΕπ ΜΟΔΟΥΣΑ οργανώθηκε κύκλος συζητήσεων που στοχεύει στην υποστήριξη της συλλογικής δράσης των πολιτών, κύρια στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας, με επίκεντρο την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Η ιδέα ενός Πιλοτικού-Πειραματικού-Βιωματικού Summer School στον κόλπο της Γέρας δομήθηκε εναλλακτικά κατά την διαδικασία σύστασης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΜΟΔΟΥΣΑ στην Λέσβο και κατά την πραγματοποίηση των Μονοπατιών Επιχειρηματικότητας που πρόσφερε το Skywalker στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πάντα σε συνδυασμό με την μεγάλη εμπειρία εμψύχωσης ενηλίκων με την τεχνογνωσία συστημάτων κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, από εθελοντικές οργανώσεις και από τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Βασική σκέψη ήταν μια ειδική μορφή τουρισμού, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «επιμορφωτικός (?)» τουρισμός, όπου οι διακοπές συνδυάζονται με συζητήσεις πάνω σε ένα θέμα, κάτι σαν «Καλοκαιρινό Σχολείο», σε ένα συγκεκριμένο θέμα.
Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την ΕΕ επηρέασαν και την προετοιμασία του Summer School, αλλά όπως γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πάντα πραγματοποιούνται οι προγραμματισμοί, ιδιαίτερα αν προγραμματίζονται από μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση όπως η ΜΟΔΟΥΣΑ, έστω και με εναλλακτικό πρόγραμμα, όπως λέγαμε στα νιάτα μας, με «πρόγραμμα βροχερών ημερών». Τελικά στον απολογισμό μπορεί να περιληφθεί και ένα πολύ ισχυρό τοπικό μπουρίνι. Έτσι αντί για πανελλήνια ανακοίνωση ενός πιλοτικού Summer School, οργανώθηκε πειραματικό-πιλοτικό, με ανθρώπους που ήδη βρίσκονταν στην περιοχή της Γέρας της Λέσβου.
Τις εργασίες του Summer School παρακολούθησαν 36 συμμετέχοντες, από τους οποίους οι 20 περίπου συστηματικά με επιτυχή παρακολούθηση, το πρωί (10-12.00) και το απόγευμα (19-21.00), ενώ μερικοί το συνδύασαν με επισκέψεις στο Σιγρί (απολιθωμένο Δάσος), στην Αγιάσο (χειροτεχνήματα), στην Μόλυβο και στην Πέτρα. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες συναντήσαμε ανθρώπους που ήλθαν από άλλες περιοχές, όπως, από την Αίγυπτο, από την Γαλλία, από την Ρουμανία, από την Αθήνα και από την Θεσσαλονίκη.
Τα θέματα που προσέγγισε το πιλοτικό-πειραματικό Summer School στην Γέρα ήταν 1-Τα συστήματα της οικονομίας, 2-Ιστορικές εξελίξεις στις κοινωνίες, 3-Τάσεις στις δικτυώσεις, 4-Ανάπτυξη, Περιφερειακή Ανάπτυξη & Τοπική Ανάπτυξη, 5-Διαχείριση πόρων (μάνατζμεντ), 5-SWOT-Ανάλυση, 6-Εθελοντισμός, ως η βάση τοπικής ανάπτυξης, 7-Μάρκετινγκ-Μελετώντας το ποιος και το πώς, 8-Πωλήσεις και πωλητής, 9-Οργάνωση μικρής επιχείρησης και 10-Οργάνωση Συλλογικών Δραστηριοτήτων Τοπικής Ανάπτυξης.
Ιδιαίτερο κομμάτι αποτέλεσε το βιωματικό μέρος των συναντήσεων με τις περιστασιακές ομάδες των συμμετεχόντων, που συνέθεταν και επανασχεδιαζόταν και ξαναεμφανίζονταν, ως ομάδες «BMW και Rolls Royse» ή ως ομάδες «Μπλε, Κόκκινη, Κίτρινη & Πράσινη», ή ως ζεύγη «παντοπωλών-πωλητών», ή ως ομάδα «τραγουδιστών», ή τελικά ως «Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Τοπική Ανάπτυξη» την οποία συνέθεσαν (κατ αλφαβητική σειρά) οι: Σπύρος Αμπελάς (6970883261), Κώστας Αρτακιανός (6974951726), Γιώργος Γιαννίκος (6972504582), Βλάσης Διαμαντίδης (6947406993), Γιάννης Ζάνταλης, Παναγιώτης Κωνσταντάρας (6947889177), Φωτεινή Μανιού (6936844327), Μαρία Μανωλά (6932889927) και Ζωή Φρατζόγλου (6947406991).
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Τοπική Ανάπτυξη της Γέρας στην Λέσβο θα συναντάται, σε ανοικτή συνεδρίαση, την πρώτη Κυριακή (στις 11.00), στο Παπάδο, κάθε μήνα και βέβαια είναι ανοικτή σε όλα, ακόμα και σε άλλα νέα μέλη, με την πρώτη διαδικασία που ενεκρίθη (πίνακας προτεραιότητας).
Οι επόμενες συνεδριάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στην Γέρα, με συντονιστή τον Βλάση Διαμαντίδη-6947406993 (για τα απλά λειτουργικά αλλά και για πρόσθεση θεμάτων συζήτησης) είναι στις 6 Σεπ 2015 (με κύριο αντικείμενο τον τοπικό «μύθο»), στις 4 Οκτ 2015 (με κύριο θέμα την διαμόρφωση του πλαισίου αξιών και οράματος), στις 1 Νοε 2015 (για τον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων και μιας κεντρικής εκδήλωσης) και στις 6 Δεκ 2015 (τα οικονομοτεχνικά στοιχεία και τις μορφές διαχείρισης). Ήδη προσδιορίστηκε ότι θα επιδιωχθεί μια κεντρική εκδήλωση το καλοκαίρι του 2016, για τις λεπτομέρειες της οποίας θα συζητήσει η Ομάδα Πρωτοβουλίας την πρώτη Κυριακή του Μαρ 2016.
Ήταν πολύ ελπιδοφόρο ότι το Summer School ξεκίνησε ως μια προσπάθεια γα την υποστήριξη της ευημερίας των κατοίκων  (δηλαδή την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ) από την ΚοινΣΕπ ΜΟΔΟΥΣΑ και υποστηρίχθηκε ενεργά από τον πρόεδρο κ. Κώστα Αρτακιανό (και με τους χώρους του Ξενώνα & Εστιατορίου ΑΥΛΩΝΑ, αλλά κυρίως με την Σίγκη, την Πανδώρα, την Δάφνη και την Κασσάνδρα), από τον Γραμματέα της ΜΟΔΟΥΣΑ Γιώργο Γιαννίκο, κι από όλα τα μέλη μεταξύ των οποίων ο κ Γιάννης Δαρέλης (και με τους χώρους του παραλιακού bar SEACRET στο Πέραμα αλλά κυρίως με την Μαρία), ο Παναγιώτης Καραβατάκης, ο Στρατής Κουτηρής, ο Παναγιώτης Κωνσταντάρας, ο Βασίλης Νείρος, ο Βλάσης Διαμαντίδης, η Ζωή Φρατζόγλου, ο Σπύρος Ψαράς, ο Σπύρος Αρτακιανός και ο Δημήτρης Τζίτζηρας. Ενδιαφέρουσες ήταν και οι συμμετοχές του κ. Γιώργου Ζορμπά (προέδρου του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας) και του κ. Δημήτρη Ευσταθίου (από τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Μυτιλήνης-Αθήνα).
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας είναι μια άτυπη, κινηματικής μορφής ομάδα πολιτών, που μπορεί να μετασχηματισθεί σε οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, ή να συνεργασθεί με ήδη υφιστάμενες ενεργές δομές της Δημόσιας Οικονομικής, της Ιδιωτικής Οικονομίας ή της Κοινωνικής Οικονομίας. Εμβληματική εικόνα της Ομάδας Πρωτοβουλίας θα μπορούσε να είναι η δραστηριότητα στο Σκάρμοπορο της ΒΑ Αγγλίας, που οργανώνει με επιτυχία το Σκαρμπορο Φαιρ, και απετέλεσε το πρότυπο της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας LEADER-Liaisons Entre Actions de Developpement de l’ Economie Rurale-Δεσμοί Μεταξύ Δράσεων για την Ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας, από το 1991 στην Ελλάδα.
Το Summer School έγινε πραγματικότητα χάρις στην καλή διάθεση και προσωπική συμβολή των εισηγητών κκ Γιώργου Μακαδασόπουλου, Δημήτρη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Φυντάνη και όλων των μελών της ΚοινΣΕπ ΜΟΔΟΥΣΑ με τον πρόεδρο της ΚοινΣΕΠ ΜΟΔΟΥΣΑ κ. Κώστα Αρτακιανό, συνεχώς παρόντα.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου